ניתאי אלון

במאמר זה נדון בסוגיות החשובות והחיוניות הקשורות להקמה, ניהול ותחזוקה של מעבדת מחשבים או כיתת מחשבים במוסדות חינוכיים (יסודי, על יסודי, אקדמאי).

נפתח ונשאל – מהם הרכיבים השונים של כיתת מחשבים? וכיצד אנו יכולים לפשט אותם, לייעל אותם והכי חשוב – לחסוך בעלויות הכרוכות בכך!

העניין מתחלק ל-2 חלקים עיקריים:

  1. רשימת צרכים – בקצרה, מה אנו מעוניינים לעשות במסגרת הפעילות עם כיתת מחשבים (שיעורים, תרגול, זמן פנוי), עם אילו תוכנות אנו מעוניינים לעבוד בכיתת מחשבים (יישומי Office , אינטרנט, תוכנות ייעודיות), מה רמת החופש שאנו מעוניינים לתת לתלמידים שלנו (יכולת שמירה על המחשב, היכולת להתקין תוכנות ועוד) ולבסוף – מי מתפעל את כיתת מחשבים ובאיזה היקף (מורה מוגדר מבית הספר, טכנאי חיצוני, טכנאי פנימי ועוד).
  2. הצטיידות – אחרי שישבנו עם עצמנו והחלטנו מה אנו מעוניינים לעשות במסגרת כיתת מחשבים ומי יתפעל אותה, עלינו להצטייד בעמדות עבודה. התפיסה הקלאסית של רכישת מחשב לכל ילד כבר מזמן איננה רלבנטית. למרות ירידת מחירי המארזים, עמדת מחשב ריקה (בלי תוכנות ובלי התקנה באתר לקוח) תעלה בסביבות 1600₪. כלומר לחדר מחשבים של 20 עמדות אנו נדרשים לשריין 32,000 ₪. אז איך ניתן להקים חדר מחשבים, בן 20 עמדות בפחות כסף? הבה נבחן 2 פתרונות הנמצאים היום בשוק:

האפשרויות הקיימות כיום עבור המוסדות הן כך:

עבודה עם מחשבי שולחן רגילים: הפתרון הרגיל והמוכר של שימוש במחשבי שולחן עדיין מיושם בהמון בתי ספר, מכללות ואוניברסיטאות, בעיקר בשל חוסר המודעות הקיים לשימוש בטכנולוגיה חדשנית המאפשרת לחסוך הון תועפות ולייעל את תקציבי המחשוב במוסדות באופן משמעותי.

החסרונות של שימוש במחשבי שולחן רגילים הם:

  • עולה הון תועפות כאשר העלות הממוצעת לתחנת עבודה שכזו, כולל ציוד היקפי ותוכנות, עומד על סביב 2500 ש"ח . כיתה של 20 עמדות, צריך השקעה ראשונית בלבד של 50,000 ש"ח לפני עלויות התקנה.
  • דורש תחזוקה קבועה של ציוד החומרה ותפעול שוטף של תקלות חומרה הקורות מעת לעת.
  • עלויות חשמל על כיתת מחשבים המבוססת על מחשבי שולחן הן פי 5 מפתרונות אחרים.
  • מחשבי שולחן תופסים המון מקום בכיתת מחשבים, הם מפריעים לרגלי התלמידים ונוטים לתקלות תכופות יותר כתוצאה מהמיקום שלהם במרחק נגיעה מהתלמידים.
  • אורך חיי מחשב שולחני הוא 3 שנים. היות וכך, שדרוג כיתת מחשבים מתבצע כל 3 שנים לערך (במקרה הטוב).

עבודה עם שרת טרמינל (Terminal Server): בזמנו היה רעיון של משרד החינוך לחלק תחנות רזות – Thin Client ושרתי טרמינל (Terminal Server , טרמינל סרבר) לכל בתי הספר, ושכל התלמידים יעבדו על שרתים אלו. הבעיות בצורת העבודה הזאת הן:

  • התחנות עצמן נטו להתקלקל ולהיהרס. כאשר תחנה מתקלקלת יש צורך ברכישת תחנה חדשה שהיא יחסית יקרה.
  • תחנות רזות אינן יכולות לקבל מידע מיישום חיצוני – הקלטת קול למשל, מה שלא מאפשר עבודה בעריכת סאונד או סרטים.
  • כאשר השרת קורס, וזה קורה, כל בית הספר מושבת.
  • אחזקת ותפעול שרת הם סיפור יקר ויותר מכך – מסובך. יש צורך לדעת כיצד לעבוד עם תוכנות שרתים כמו Windows Server 2003 .
  • בעיית טכנולוגיית ה-Flash באתרי האינטרנט היא בעיה שגורמת ל"זלילת" משאבי השרת (בעיקר הזיכרון) וכאשר יותר מ-10 משתמשים שמחוברים לטרמינל סרבר גולשים לאתרים שמופיעים בהם באנרים/סרטונים וכיו"ב, השרת נפקק ולא סוחב את העומס שהוטל עליו.

 

אז מה הפתרון

פיצול מחשבים: כשמו כן הוא, היום ניתן – בעזרת פתרון הכיתה הירוקה, העושה שימוש במערכת הפעלה ייעודית מבית מייקרוסופט בשם MultiPoint Server, ניתן לפצל מחשב סטנדרטי בודד לכ-6 עמדות עבודה נפרדות לחלוטין וכך למעשה, נוכל לחסוך בהצטיידות הראשונית שלנו עבור כיתת מחשבים ולחסוך במקום רב. המשמעות היא שבאותו תקציב נוכל לקנות הרבה יותר עמדות עבודה. מידע נוסף על פתרון זה, ניתן למצוא בעמוד הכיתה הירוקה.

היתרונות של פתרון הכיתה הירוקה:

  • חסכון של כ-40% בעלויות הרכישה הראשונית – יש צורך ב- 1/6 המחשוב הנחוץ לעומת כיתה רגילה. (שימוש במחשב לכל 6 עמדות עבודה)
  • הפחתה של כ-80% בעלויות תחזוקה, תפעול וזמן טכנאי מחשבים.
  • כולל יכולות שליטה מלאה על עמדות התלמידים באמצעות רכיב תוכנת שליטה לכיתה המובנה במערכת ה- MultiPoint Server
  • חסכון של 80% בעלויות חשמל על מחשבים, היות ונעשה שימוש בכמות מזערית של מחשבים בכיתת מחשבים.
  • פתרון יציב ואמין אשר נבנה ותוכן כדי לתת מענה לשנים רבות
  • מדובר בפתרון חינוכי, ירוק ומתבקש בסביבה המתוקשבת.

אז רכשנו ציוד, חסכנו הרבה כסף בעזרת הצטיידות בפתרונות מתוחכמים וחדשניים. מה לגבי תחזוקה ותפעול?

כיתת המחשבים שלנו צריכה להיות זמינה 24/7 ב-100% תפקוד. בדיוק לשם כך פותחה תוכנת HDGUARD. תוכנה זו הינה תוכנת שחזור והגנה, שכל מטרתה היא למעשה להקפיא את מצב המחשב, לשמור כל שינוי שנעשה בו במהלך יום הלימודים ובכל הפעלה מחדש, פשוט להתעלם מהשינויים שבוצעו והלעלות מערכת נקיה מתקלות, ווירוסים ושאר תחלואי הטכנולוגיה במוסדות חינוך. כך אנו מרוויחים שקט וזמינות מלאה של כיתת מחשבים עם מינימום תקלות הדורשות השבתה של תחנות עבודה.

בנוסף, מוסדות רבים עושים שימוש עם תוכנת שליטה לכיתה ע"מ לתפעל כיתה ולנהל אותה כראוי בזמן שיעור. התוכנה המועדפת על מורים כיום היא NetSupport School . בעזרת תוכנה זו ניתן לבצע שליטה כל מסכי התלמידים, ניהול של למידה מתוקשבת בכיתת מחשבים, לימוד פרטני וניהול כיתה בצורה נוחה ויעילה.

אז מיפינו את צרכינו, הבנו כיצד נוכל לחסוך כסף רב בהצטיידות ולחסוך עוד יותר בתחזוקה ובתפעול החדר לאורך זמן – מה הלאה?

השלב הבא הוא ליצור קשר איתנו – חברת  Greenware ולצאת לדרך!